Jak jsme upekli web Remosky

Martina Vejvodová

Funkční a značku správně prezentující web vyžaduje přesný poměr ingrediencí, jinak vznikne splácanina jak z kuchyně pejska a kočičky. Kulinářské analogie, dokonalé poznání produktu i jeho historie byly při textování stránek Remosky klíčové přísady.

Do tvorby webu značky s více než šedesátiletou tradicí jsme se pustili v prověřeném triu Brand Family za značku, studia Reasonar za grafiku a Obsahovky za texty.

Výzva: jeden hrnec už není jedním hrncem

Ke klasické Remosce, kterou pamatují i naše babičky, měly na webu přibýt i další pečicí misky, sady nádobí a jiné kuchyňské příslušenství.

Naším úkolem se stalo uvedení nového portfolia u dosud jednoproduktové značky. Remosku už si lidé neměli spojovat jen s jedinou mísou. Na trh mířila značka s vizí partnera moderní kuchyně.

Další výzvu představoval celosvětový trh. Kvůli němu jsme od začátku počítali s omezením některých komunikačních konceptů, které by v domácím rybníčku sice měly šanci zabodovat, ale v globálním měřítku by ztratily smysl.

Zatímco nízká spotřeba energie Remosky je u nás pádným argumentem pro nákup, v zahraničí, kde ceny nejsou tak vysoké, by tato silná stránka nezaujala.

Seznamujeme se s Remoskou

Bez znalosti produktu nebo služeb si při textování webu copywriter neškrtne, proto měla naše první větší schůzka s klientem podobu produktového školení.

  • Seznámili jsme se s kompletním produktovým portfoliem.
  • Prohlédli jsme si výrobky a podívali se na původní design.
  • Zhlédli jsme videa z výroby.

Na školení jsme třeba pochopili, jak funguje soft-tlakové víko u Remosky Tria, jakým způsobem se nanáší teflonové vrstvy na pečicí misky nebo proč nádobí od Remosky na indukci tak dobře funguje.

Díky hromadné schůzce s ředitelem a obchodníkem jsme měli my i týmy za brand a vizuál stejné informace. Nic se díky kompletnímu předání nemuselo znovu vysvětlovat a každý věděl, na čem má pracovat.

Z pěti konceptů se stává jeden

Pustili jsme se do přetváření tvrdých dat a navnímané nálady do komunikačního konceptu. Ten rámuje způsob, kterým bude nový web Remosky promlouvat k zákazníkům.

  • Pracovali jsme s těmito hlavními východisky:
  • Remoska už není jen jeden hrnec, ale kompletní vybavení kuchyně.
  • Je jednoduchá, praktická, s dobrým poměrem cena/výkon.
  • Zaujme hlavně ženy. Dvě hlavní cílové skupiny jsou matka a dcera.
  • Komunikaci nepostavíme na sentimentu a tradici. Potřebujeme globálně srozumitelný koncept.

Z následného brainstormingu o vaření a emocích v kuchyni nám vypadlo pět komunikačních konceptů. Do prezentace jsme ke každému popsali

  • náladu, kterou koncept rozdmýchává,
  • cíl, za nímž koncept jde,
  • a konkrétní stručné ukázky – například obsah fotografií nebo post na sociální sítě.

Koncepty jsme odprezentovali Karlovi Novotnému z Brand Family. Ten od Remosky převzal zodpovědnost za brand, a měl tak rozhodnout o způsobu komunikace značky. Společně jsme se dobrali k tomu, že pět konceptů nabízí propojení napříč komunikací Remosky, a využijeme je proto všechny.

Při ladění komunikačního konceptu sestavujeme většinou více variant a klient si vybírá vítěze. U Remosky se ke slovu dostává všech pět navržených konceptů.

Sestavujeme pomocný textový manuál

Díky konceptu jsme získali směr a nad konkrétními komunikačními linkami jsme se opět potkali s Karlem. O produktech jsme už věděli mnoho, ale některé vlastnosti se napříč portfoliem překrývaly. Proto jsme si společně přiřadili hlavní vlastnosti a vychytávky k jednotlivým produktům.

Na základě našich znalostí a omezeni právními úskalími jsme si také určili slepé uličky, do nichž nesmí komunikace Remosky zaběhnout. Kvůli tomu se například nikde nedočtete, že Remoska se soft-tlakovým víkem je bezpečná, ačkoliv oproti klasickému papiňáku rozhodně je. Horký hrnec už ale ze své podstaty představuje možné riziko, takže linka bezpečí zůstala nevyužitá.

S těmito přísadami jsme začali péct finální textový manuál. Ten zahrnuje

  • cíle webu,
  • popisy produktových řad a vlastnosti, které u nich komunikujeme,
  • zakázaná či nedoporučovaná slova a tematické okruhy,
  • popis klíčových hodnot Remosky,
  • a příklady textů na web.

Konkrétní texty jsme většinou nachystali ve více variantách a do dokumentu přidali i střípky nápadů, které jsme nepřetvořili ve finální copy, ale měly podle nás potenciál.

V manuálu následně zástupci Remosky označili, která textace jim k jejich produktům nejvíce sedne. Tím jsme došroubovali DNA textace brandu – byla v souladu s tvrdými daty, výsledky schůzek a souzněli s ní lidé z Remosky.

Dopékáme web

Po odsouhlasení manuálu jsme se vrhli na textování webu. Hodně textů jsme už měli připravených a předem schválených, hlavně jsme tedy skládali a kombinovali vítězné verze, aby spolu dobře fungovaly.

Copy webu skvěle doplňuje lehký a jednoduchý styl z dílny Reasonar studia. Barevná kolečka v grafice zobrazují pohled na sadu nádobí z vrchu.

Web Remosky má dalších šest jazykových mutací, do kterých se po natextování překládal. E-shop stojí samostatně a i při jeho textování pomohl textový manuál. Součástí obchodu je také Poradna, která supluje FAQ. Rozdělili jsme ji pro jednotlivé produkty a na časté otázky odpovídáme ve stejném tónu, v jakém se nese celá komunikace Remosky.

  • Při textaci webu s produkty nezapomeňte na vizuální obsah. Minimem je nafocení portfolia, potěší ale i videa. Ta ukáží, jak s produktem manipulovat a zároveň ho zájemce uvidí ještě před koupí v akci, takže získá lepší představu o funkcích, velikosti nebo odstínu.

Podívejte se, jak se s instruktážními videy popasoval náš vizuální tým.