Jak tvoříme videopřípadovky: spolupráci s firmou NEVA jsme zachytili textem, fotkami i videem

Klára Kouřilová

Případové studie jsou ideální způsob, jak přiblížit vzájemné fungování dvou firem: dodavatele a zákazníka. Propojením textu s vizuálním obsahem navíc docílíme větší autenticity i přidané hodnoty. Přečtěte si, jak v Obsahovce tvoříme videopřípadovky.

Pro firmu NEVA, výrobce venkovního stínění, jsme začali tvořit obsah v roce 2018. To, co začalo textací nového webu, přerostlo v dlouhodobou spolupráci na budování obsahu. Brzy nám bylo jasné, že pro NEVU jakožto firmu, která prodává své venkovní stínění skrze síť montážních partnerů, budou ideálním formátem obsahu případové studie. A úplně nejlépe formou videa.

Povíme vám, jak jsme pro NEVU točili s partnerskou firmou MetalPlast a na slovenské pobočce NEVA SK.

Jedna z prvních vizuálních spoluprací s NEVOU - focení ve firmě Diamond Design. Takhle pak vypadá hotová případovka na webu NEVY.

Proč zrovna videopřípadovka

Protože když chceme ukázat, jak funguje spolupráce montážních partnerů s firmou NEVA, necháme promluvit toho, kdo to ví nejlíp.

Video je vždy důvěryhodnější než text. Zachytíme lidi, kteří autenticky hovoří o fungování firmy. Dáme vám šanci nahlédnout do společnosti a ztotožnit se s ní.

Video přitom, spolu s fotkami, vždy stojí vedle textu. A tak si můžete vybrat – buď zhlédnete dvouminutové video, nebo se do případovky začtete.

  • Ne vždy přijde od klienta jasné zadání. Někdy jen tuší, že NĚCO chce. A to je v pořádku. My se začneme doptávat a postupně přijdeme na to, jestli je pro něj vhodná případovka nebo třeba newslettery.

Před rozsvícením světel

Jelikož natáčení se nekonalo přímo s NEVOU (tedy naším přímým klientem), ale v referenční firmě, dostali jsme kontakty na příslušné osoby a všechny detaily jsme si ladili sami. NEVA jen domluvila základní pilíře spolupráce.

Na natáčecí den vyrazili do terénu dva členové obsahovkového týmu. Režisér, kameraman, zvukař a fotograf v jedné osobě a copywriter s připraveným scénářem videa.

Díky dlouhodobé spolupráci s NEVOU jsme dopředu tušili, co chceme ve videu vidět a slyšet.

„Ještě před natáčením potřebuji vědět, jak to bude na místě vypadat – udělat si tzv. obhlídku. Zjistit, s jakým mám počítat prostorem, světlem a hlukem. Pokud se na místo nedostanu předem osobně, třeba kvůli vzdálenosti nebo nemožnosti sladění termínů, poprosím firmu, aby mi poslala co nejvíce fotek prostředí. To byl třeba případ NEVY SK.“
Emil Gallík, vizuální obsah
  • Na kameru musí být připraveny nejen obličeje lidí, ale taky prostředí. Nechceme natáčet rozjezené svačiny, nevzhledné PET flašky ani kalendáře s nahými modelkami.

Natáčení může zabrat 3 hodiny, ale klidně celý den. Na stavbě v Holešovicích s firmou MetalPlast jsme strávili asi 4 hodiny a na Slovensku 6.

Klapka, kamera, akce! Anebo prostě začněte mluvit, až budete chtít

Natáčení videopřípadovky se dělí na dvě fáze – rozhovor a ilustrační záběry.

Náš kameraman Emil nejraději začíná rozhovorem. Toho se respondenti nejvíc bojí, a tak tu náplast strhneme co nejrychleji. A taky:

  • dřív opadne nervozita,
  • během rozhovoru se lépe seznámíme,
  • čas nás zatím netlačí, takže se můžete klidně stokrát zakoktat.

Při rozhovoru klade copywriter otázky a zároveň hlídá, jestli v odpovědi zazní vše podstatné. Pokud respondent ztratí nit, nic se neděje. Prostě ji znova navlečeme.

Rozhovor se obvykle natáčí zhruba 45 minut. Poté jsou na řadě ilustrační záběry a fotky.

S MetalPlastem jsme měli dopředu domluvenou montáž venkovních žaluzií NEVA na stavbě. To je ta nejlepší možnost – ukázat produkt v akci. Takto dopadl výsledek:

V MetalPlastu jsme zvolili záběry ze skladu, ze strojovny, zkrátka se snažíme zachytit firemního ducha, se kterým se budou moct ztotožnit i další montážní firmy.

V NEVĚ SK jsme chtěli představit pobočku, proto jsme záběry zaměřili na prostory – školicí a zasedací místnost, interiéry i exteriéry firmy.

Dali jsme si záležet, abychom zachytili ducha slovenské pobočky se vším všudy – interiéry, exteriéry, školení i běžnou práci zaměstnanců.

Společně s natáčením jsme nafotili i ilustrační fotky spolumajitele NEVY SK.

Na Slovensku jsme vyzpovídali energického spolumajitele NEVY SK Petra Fábryho.

  • Pokud dopředu nevíme, co se má v ilustračních záběrech objevit, dáme hlavy dohromady a na místě vždy něco vymyslíme. Záběry by měly být dynamické a z různých úhlů, aby udržely pozornost diváka. Volíme různé situace z každodenního chodu firmy.

Zpátky k počítači

Natáčení byla ta zábavnější část. Pak usedne Emil do ateliéru a začne kouzlit.

Rozhovor je třeba očistit od všech

  • otázek,
  • nádechů a
  • přeřeků.

Z třičtvrtě hodiny hrubého materiálu jsme se v první fázi dostali na 19 minut přímých odpovědí.

S těmito 19 minutami si hraje zase copywriter – ten stejný, který připravoval scénář – a ze zaznamenaných odpovědí vybere ty s největším informačním přínosem. Vypíše časové úseky, předá zpět kameramanovi a ten z hrubého výběru vybrousí diamant.

Kameraman také sestříhá ilustrační záběry, doladí hudbu a přidá úvodní i závěrečné titulky.

První „finální“ verze obvykle není finální – jistě to sami znáte z práce. Každé video důkladně revidují naši copywriteři i sám klient, aby byli všichni spokojeni s výsledkem ještě před publikací.

Z jedné schůzky dostaneme maximum

Když už si na nás v MetalPlastu a ve slovenské NEVĚ udělali čas (a my na ně), nechceme ho promrhat. Kromě samotné případovky pro zadavatele, tedy NEVU, od nás referenční firmy dostávají videa a celé album fotek k dalšímu použití.

Milujeme tvorbu obsahu, ale ještě větší radost nám udělá, když ho můžeme dobře zrecyklovat. Na téhle fotka tak vlastně vidíte: 1) žaluzie v akci a v přirozeném prostředí – reklama pro NEVU, 2) zaměstnance MetalPlastu při práci – reklama pro MetalPlast a osobní promo pro zaměstnance, 3) a taky materiál na náš vlastní web.

V průběhu spolupráce se zaměřujeme na vyprávění příběhu člověka. Pokud natočíme skladníka z referenční firmy, máme téměř 100% jistotu, že video nasdílí na svůj osobní profil na Facebooku nebo LinkedInu. Čímž dělá reklamu hned několika stranám.

  • Před žádným focením či natáčením nezapomínáme na pořízení GDPR souhlasů. Od každého dělníka i manažera, který se na záběrech objeví. Vždy písemně.

Spokojený klient = spokojená Obsahovka

Když odevzdáváme klientovi video a fotky, je to o něco napínavější než text. Text totiž relativně snadno přepíšeme, ale natočit nové video už by stálo obrovské množství času i peněz.

NEVA má videopřípadovky zakotveny na svém YouTube kanále, odkud je přidává na blog, LinkedIn nebo třeba Facebook.

„S Obsahovkou už pár let budujeme spolupráci, kterou se nám daří stále rozvíjet. Videopřípadovky tak byly logickým navázáním na úspěšné typy obsahu, které jsme spolu už realizovali. Celý proces je pro nás maximálně jednoduchý – domluvíme se s partnerem nebo klientem a odladíme společně hrubé obrysy případové studie, Obsahovka pak zpracuje veškerou přípravu, domluví termíny, vše profesionálně natočí, sestříhá a sepíše. Na konci dostaneme velký balík snadno recyklovatelného obsahu, který dokážeme opakovaně používat.“
Miloslav Matoušek, Head of Marketing NEVA