Pro iDoklad jsme vytvořili na klíč obsah do rozsáhlé video akademie

Kateřina Kalivodová

Od výzkumu přes tvorbu konceptu až po natočení video lekcí, sepsání článků a desítek dalších výstupů. Nejoblíbenější české fakturační službě iDoklad jsme kompletně dodali obsah do on-line miniakademie pro začínající podnikatele. Výsledek hodnotí pozitivně jak klient, tak účastníci akademie, kterých je za tři měsíce už přes tisíc.

Poznámka: V roce 2022 se Solitea přejmenovala na Seyfor.

Projekt se oficiálně jmenuje mini akademie. Po registraci získají podnikatelé přístup k více než 30 videolekcím, ve kterých jim zkušení účetní, daňoví poradci, právníci a byznys mentoři poradí v podnikatelských začátcích. Díky tomu účastníci v pořádku projdou legislativním „minovým polem“.

Do akademie mají vstup zdarma:

  • ti, kdo podnikání teprve plánují,
  • OSVČ a jednatelé s. r. o., kteří mají IČ maximálně rok,
  • a uživatelé jakéhokoliv tarifu iDokladu.

Navrhli jsme strukturu webu akademie a všechny stránky otextovali.

Klientovo zadání

S fakturační službou iDoklad spolupracujeme dlouhodobě. V létě 2020 se na nás obrátil marketingový manažer iDokladu Róbert Krupa s novým zadáním.

„Chtěl jsem vytvořit akademii pro začínající podnikatele. Díky ní by se cílová skupina seznámila se značkou iDoklad, vytvořila si k ní pozitivní vztah a část absolventů by v iDokladu začala fakturovat.“
Róbert Krupa, marketingový manažer, iDoklad

V této fázi měl projekt jen velmi obecné obrysy a ještě nebylo jasné, co bude jeho náplní a jakou formu by akademie měla mít – jestli půjde o obsáhlou textovou „encyklopedii“ nebo třeba sérii podcastů či videí.

  • Spolupráce se Seyforem je tou nejrozsáhlejší, jakou v Obsahovce máme. Pečujeme o blog značek Money či iDoklad, píšeme e-maily pro zákazníky i případové studie. Podívejte se do referencí, co všechno pro Seyfor děláme.

Na začátku byl důkladný výzkum

Klient si uvědomoval, že tak velký projekt si vyžádá spoustu času a peněz. Aby se tyto zdroje investovaly správně, hned od začátku počítal s rozsáhlým výzkumem.

Zpočátku bylo naším úkolem zjistit, jestli vůbec začínající podnikatelé vzdělávací obsah potřebují. Protože na internetu už je spousta kvalitních článků, rozhovorů či videí, které jim vysvětlí, jak správně fakturovat, platit povinná pojištění nebo podat daňové přiznání.

V prvním kolem výzkumu jsme udělali pět hloubkových rozhovorů se zástupci cílové skupiny. Zjišťovali jsme, s jakými problémy se potýkají, jak si hledají informace a jaká témata je zajímají.

„Když jsem s podnikáním začínal, ptal jsem se po úřadech, co všechno musím splňovat. Na pracáku byli úplně mimo. Nedali mi žádné komplexní informace a nenašel jsem ani žádnou příručku.“
respondent výzkumu

Z odpovědí vyplynulo, že začínající podnikatelé komplexního průvodce ocení a využijí. Také jsme si začali dělat představu o tom, jaká témata je nejvíc zajímají.

Dalším krokem bylo dotazníkové šetření mezi novými uživateli iDokladu. Díky němu jsme si závěry z rozhovorů ověřili na větším vzorku. A také jsme získali zájemce, kteří nám pomohou s testováním pilotní verze akademie.

Jak bude akademie vypadat a jaký bude obsah

Dotazníky potvrdily zájem cílové skupiny a také jsme získali spoustu dalších dat. Na jejich základě jsme připravili detailní, více než dvacetistránkový dokument, s konceptem akademie.

S klicntem jsme například původně plánovali, že akademii otevřeme jen pro ty, kteří už s podnikáním začali, tj. mají vlastní IČ. Ale díky dotazníkům jsme zjistili, že čtvrtina respondentů si svůj fakturační program vybrala ještě před tím, než se přihlásila na živnostenském úřadě. Proto jsme nakonec doporučili, aby byla akademie přístupná i lidem bez vlastního IČ.

Samotný koncept obsahoval:

  • návrh ceny a bonusových výhod pro registrované,
  • klíčová sdělení pro cílovou skupinu,
  • doporučenou formu akademie,
  • návrh propagace,
  • další možnosti rozvoje projektu.

V dokumentu jsme navrhli i několik variant akademie včetně konkrétních témat lekcí:

  • základní: 33 lekcí,
  • rozšířenou: 46 lekcí,
  • komplexní: 56 lekcí.

Klient si vybral základní variantu, která se dá dle potřeby snadno rozšířit o další lekce.

Po schválení konceptu nás čekalo třetí kolo výzkumu. Připravili jsme podklady pro interní call centrum iDokladu a operátoři obvolávali nové podnikatele. Představili jim akademii a zjišťovali, jestli o ní mají zájem.

Reakce byly pozitivní. Pokud někdo zájem neměl, uvedl objektivní důvody – nejčastěji plánované utlumení podnikání, stěhování do zahraničí nebo účetní, která podnikateli řeší veškerou agendu.

S lupou na internetu aneb najdi odborníka

Po úspěšném ověření konceptu jsme se pustili do realizace. Potřebovali jsme, aby lekce byly přínosné a praktické. Proto jsme se rozhodli spolupracovat s odborníky z praxe.

Vytipovali jsme vhodné lektory a oslovili je s nabídkou spolupráce. Na základě znalosti cílové skupiny jsme ke každé lekci vypracovali předběžnou detailní osnovu, aby měli lektoři co nejlepší představu, do čeho půjdou.

Dál jsme pro ně připravili manuál, jak napsat skvělý scénář. V něm jsme třeba radili, jak používat konkrétní příklady nebo proč je dobré oslovovat přímo diváka.

Tipy v manuálu jsme doplnili tématickými příklady.

Také jsme se s lektory domluvili, aby ve videích nezmiňovali aktuálně platné částky a limity, třeba výši sociálního a zdravotního pojištění. Tyto částky se každý rok liší a videa by kvůli tomu rychle zastarala. Místo toho lektoři ve videu upozorní, že aktuální částku lidé najdou pod videem. A tyto textové informace je mnohem snazší aktualizovat, než vždy přetáčet videa.

Dalším krokem byla prezentační průprava. Někteří z odborníků jsou i zkušenými lektory, ale přednášení na živém školení a přednášení do kamery jsou dvě různé věci. Proto jsme lektorům zařídili on-line školení u lektora prezentačních dovedností Radka Petráše.

Souběžně lektoři pracovali na scénářích svých lekcí. Ty jsme podrobně prošli – pokud byly některé pasáže příliš odborné, pomohli jsme je lektorům upravit do srozumitelnější podoby.

Ve scénářích jsme často používali modelové příklady.

Kamera, klapka, jedeme

Natáčeli jsme v našem brněnském ateliéru – jednu zeď jsme vymalovali iDokladí fialovou a proměnili ji ve studio pro mini akademii.

Domluvili jsme termíny s jednotlivými lektory, natočili lekce a pak je sestříhali a postprodukčně upravili.

Při natáčení jsme se museli vypořádat i s různými komplikacemi. Tou největší bylo, když jeden z lektorů týden před termínem natáčení odřekl celou účast v projektu. Ale i s tím jsme si poradili – sehnali jsme dalšího specialistu a jeho lekce dotočili později.

Podívejte se, jak vypadají lekce v mini akademii.

Web, e-maily, články

Souběžně s přípravou videolekcí jsme pracovali na dalších částech akademie. Navrhli jsme strukturu webu a nachystali texty na statické stránky.

Také jsme připravili různé scénáře e-mailových automatizací, které účastníky provází celou akademií. Celkem máme 3 e-mailové série:

  1. pro nově registrované a dlouhodobě neaktivní účastníky,
  2. pro aktivní účastníky,
  3. pro absolventy.

Dohromady obsahují 27 e-mailů. Každý účastník ale dostane jen několik z nich – záleží, které jsou relevantní vzhledem k jeho situaci.

E-maily personalizujeme podle různých kritérií, například podle:

  • počtu dnů od registrace do akademie,
  • počtu zhlédnutých videí,
  • počtu dní neaktivity
  • nebo používání iDokladu.

Nejdřív jsme naplánovali logiku odesílání e-mailů. Tento dokument později sloužil i jako přesný návod k nastavení automatizací pro specialistu e-mail marketingu.

Dál jsme napsali 60 článků, které se věnují tématům z mini akademie. Publikujeme je na blogu iDokladu a získáváme tak mini akademii organickou návštěvnost.

Konečně je akademie venku

Na konci léta 2021 byl web připravený na spuštění. Nejdřív jsme v rámci pilotního provozu pozvali několik testerů, abychom případné nedostatky odhalili ještě před oficiálním spuštěním. Výhodou bylo, že jsme testery z cílové skupiny nemuseli složitě hledat, ale oslovili jsme ty, kteří o testování projevili zájem v úvodním dotazníku.

V říjnu bylo vše připravené. O akademii jsme informovali na všech klientových kanálech a spolu s agenturou Proficio se pustili do propagace.

Jaké jsou výsledky projektu

Za tři a půl měsíce se do akademie registrovalo 1 182 lidí.

Na projektu se jim nejvíc líbí, že mají všechny aktuální informace na jednom místě.

Z dat vyplývá, že největší zájem je o moduly Daně a Pravidla pro OSVČ.

Když se podíváme na jednotlivé lekce, nejvíce zhlédnutí mají následující videa:

  1. Odvody sociálního, nemocenského a zdravotního pojištění
  2. Výdaje paušálem vs. daňová evidence/účetnictví vs. paušální daň
  3. Co můžu dát legálně do výdajů

Pokud jsou absolventi spokojení, mohou v závěru akademii dobrovolně ocenit libovolnou částkou. Tento uživatel poslal tisíc korun.

Hodnocení mini akademie od fotografa Dominika Drábka.

Ale to je jenom začátek. Akademie bude iDokladu sloužit dlouhodobě. Pokud se legislativa změní, lekce aktualizujeme a výhledově je v plánu i rozšíření o další témata.

Během roční spolupráce jsme pro klienta:

  • udělali důkladný úvodní výzkum,
  • na základě dat jsme navrhli podobu akademie,
  • sehnali lektory a postarali se o veškerou komunikaci s nimi,
  • vyladili jsme scénáře lekcí, aby byl obsah srozumitelný i pro laiky,
  • lekce jsme natočili v našem studiu,
  • videa jsme sestříhali a postprodukčně upravili,
  • navrhli strukturu webu a otextovali ho,
  • napsali 60 článků na související témata,
  • naplánovali e-mailové automatizace motivující k dokončení akademie,
  • připravili texty do akvizičních kampaní a další propagační texty.
„Díky Obsahové agentuře jsem měl s obsahovou částí akademie jen minimum práce. Připravil jsem brief a pak už jen schvaloval výstupy jednotlivých kroků.“
Róbert Krupa, marketingový manažer, iDoklad

Chystáte větší či menší obsahový projekt a potřebujete s ním pomoci? Podívejte se, jak nad obsahovými projekty přemýšlíme nebo se nám rovnou ozvěte, rádi s vámi probereme detaily.

Co dalšího by vás mohlo zajímat?

Zjistěte ještě víc o tom, jak projekt vznikal.

Příprava mini akademie trvala zhruba rok

Kdo další na projektu pracoval

Na mini akademii jsme spolupracovali i s dalšími specialisty:

  • grafika: Michal Weigel, Solitea
  • tvorba webu: Webite
  • SEO + výkonnostní reklama: Proficio

Související případové studie

Fakturační služba iDoklad spadá pod IT holding Solitea, se kterým spolupracujeme dlouhodobě. Pro Soliteu jsme už kompletně zajistili i další velké obsahové projekty, například:

Pokud se zajímáte o výzkumy, přečtěte si, jak jsme pro jiného klienta, Ekonomickou fakultu Technické univerzity v Liberci, udělali rozsáhlý výzkum o desítkách rozhovorů jen za 3,5 měsíce.

Obsahový projekt rádi vytvoříme i pro vás

Podívejte se, jak na obsahovými projekty přemýšlíme.

Nebo nám rovnou napište, jaká je vaše vize. Společně jí dáme konkrétnější obrysy a postaráme se o její realizaci.