10. díl: Jak se píše… o duševním zdraví

Kamila Vlčková

Psaní o své práci psychologa je pro Adama Táborského způsob, jak si utřídit myšlenky a získat pohled z jiné perspektivy. O tom, jak se odhodlat k vydávání obsahu pro veřejnost a proč je to pro psychologa důležité, mluví v novém díle podcastu.

„Je to jako pokračování psychoterapeutického výcviku, kdy jsme si zpětně přehrávali svá sezení a vyhodnocovali, co bychom udělali jinak,“ vysvětluje Adam. Psychologická témata zpracovává nejen pro odborná a populárně naučná média – je aktivní i na sítích a pracuje na knize.

Díky článkům i postům na LinkedIn, se mu daří lépe ukotvit myšlenky, opracovat je a zamyslet se nad tématy do hloubky. „Důležitá je i debata s ostatními. Na sítích se k problematice vyjadřují kolegové i lidé, které téma zaujme,“ zmiňuje Adam podstatnou součást tvorby obsahu.

Konfrontace s odlišnými názory je ale pro mnohé zároveň překážkou tvorby. Mají totiž pocit, že stále neví dost na to, aby své myšlenky šířili dál. „Pro mě bylo důležité si uvědomit, že se nezavděčím všem. Ale zároveň na sítích můžu v komentářích reagovat a dovysvětlovat svůj pohled. Nebo se opravit, když uvedu něco špatně,“ říká Adam.

Součástí psaní o psychologii je také vzdělávání a oslovování potenciálních klientů. „Přitom je ale potřeba nastavit si hranice, jak psát o skutečných případech. Abyste svou práci představili, ale zároveň neuškodili pacientům, o kterých mluvíte,“ dodává.

Všechny Adamovy myšlenky a postřehy k psaní o duševním zdraví a psychologii si poslechněte tady:

ikona Listen on Spotify
ikona Listen on Apple Podcasts
Ikona Listen on Google Podcasts