8. díl: Jak se píše… o práci policie

Kamila Vlčková

Místo nudných svodek se strohými informacemi vydává podcast Švestky valí pecky a o práci strážníků informuje na Facebooku i Twitteru. O tom, jak předávat důležité informace lidem poutavou formou v mantinelech omezující legislativy, povídá Jakub Ghanem, vedoucí tiskového oddělení brněnské městské policie.

Hlavní náplní jeho práce je informovat. Na příjmu je 24 hodin denně a zakládá si na tom, že veřejnosti skrz sociální sítě i média předává jen ověřené informace. Díky němu je komunikace brněnské policie navenek zajímavá a lidská. „Strážníci používají úřední jazyk, protože musí používat zákonné termíny. Naším úkolem je ale podat informace od nich srozumitelně lidem. Ukazujeme také, co všechno strážníci dělají a jak záslužnou a náročnou práci mají,“ popisuje Jakub.

Dbá při tom na právní i jiná omezení, která při sdílení informací za Městskou policii Brno má. „Nesmíme mluvit o případech, které vyšetřuje Policie ČR, vyhýbáme se také situacím, ve kterých figurují děti nebo jde o domácí násilí. Pozor si dáváme na to, abychom nezesměšňovali – zejména oběti,“ vypočítává Jakub.

Jakub Ghanem a Martin Brablec

Jakub Ghanem se s Martinem ve studiu bavil o tom, jak pomáhá dávat brněnské policii lidskou tvář.

I když se snaží práci strážníků popularizovat, kuriózní případy používají jen jako koření komunikace. „Vždy se snažíme, aby naše zprávy měly praktické dopady pro lidi, upozorňovaly je a informovaly. Chceme, aby měly přidanou hodnotu a nebyly jen k pobavení,“ dodává.

Poslechněte si, jak vypadá nepřetržitá práce tiskového mluvčího policie:

ikona Listen on Spotify
Ikona Listen on Google Podcasts
Listen on Apple Podcasts