Roboti a děti před kamerou. Jak jsme natáčeli videorecenze hraček pro magazín Smarťáček

Hana Kratochvílová

Obliba videonávodů, videorecenzí i produktových videí napříč internetem roste. I vlivem koronavirové krize 57 % Čechů nakupuje z pohodlí domova a zboží si prohlíží online. A přesně s tím jsme počítali při tvorbě videorecenzí pro Smarťáčka – online magazín, který rodičům zvídavých dětí radí s výběrem chytrých hraček.

SmartLife dováží do Česka chytré hry, hračky a stylové vybavení. Firma působí v sektoru B2B a dodává hračky do největších hračkářství a e-shopů u nás. SmartLife se na nás obrátili s přáním zviditelnit hračky a oslovit cílovou skupinu rodičů. Pro jednotlivé značky totiž spravovali několik sociálních sítí a webů a chyběl jim prostor, kde by mohli představit všechny hračky najednou.

Tak vznikl Smarťáček – online magazín pro rodiče zvídavých dětí. Pro Smarťáčka jsme vytvořili celou vizuální koncepci včetně loga a designu, nastartovali jsme web a vytvořili obsahový plán.

Od začátku bylo jasné, že chceme Smarťáčka postavit na poutavém vizuálním obsahu plném zkušeností rodičů a herních tipů. Proto jsme sáhli po videorecenzích. Pro představení výhod inteligentních hraček a jejich předvedení v akci to byla ideální volba.

Vendy a její dcera Valentýnka vždy nejprve hračky otestovaly u sebe doma. Na natáčení tak přicházely připravené a mohly si rovnou začít hrát – třeba vypustit na závodní dráhu robotické ploštice.

Začínáme točit – s krabicí hraček a blogerkou Vendy

Předtím, než jsme se vrhli do samotného natáčení, sestavili jsme spolu s klientem publikační plán. Ten reflektoval sezónnost produktů, novinky na trhu i vyhledávací dotazy rodičů.

Pak jsme už jen převzali krabice plné hraček, které pro nás testovala zkušená blogerka a maminka Vendy se svou dcerou Valentýnkou. Vendy svou zkušenost s hračkami zpracovala do blogových článků a společně s naším kameramanem Emilem natáčela videa, ve kterých hračky zhodnotila.

S Vendy natáčíme dva typy videí:

  • Videorecenze: Delší povídací video, ve kterém Vendy zhodnotí hračku a přiblíží její fungování. Nezapomíná přitom ukázat všechny komponenty hračky a zmínit, jaké schopnosti u dětí rozvíjí.

Podívejte se, jak vypadala recenze MoBota Fetche od HEXBug

MoBot Fetch zvládne poklidit drobnosti rozházené po pokoji nebo zatancovat na zatleskání.

  • Herní tip: Jednoduchá krátká videa, která slouží jako inspirace pro hraní rodičů s dětmi. Hračky ukazujeme v akci a do hry zapojujeme věci, které doma běžně najdete, jako jsou lepenkové krabice, plastové kelímky nebo knížky.

Podívejte se, jak dopadl střílecí trojboj s pistolí Switch Grip:

V trojboji s pistolí Switch Grip Vendy s Valentýnkou soutěžily ve střílecím bowlingu nebo ve střelbě na příšeru.

  • produkt jako celek,
  • co všechno najdete v balení/kolik to má dílů/v jakých variantách se hračka vyrábí,
  • jak produkt funguje a k čemu může sloužit,
  • jak produkt složit dohromady.

Natáčíme – v ateliéru přestavěném na dětský pokoj

Aby hrací videa působila autenticky, přestavěli jsme náš natáčecí ateliér na dětský pokojíček. Dali jsme si záležet na tom, aby vybavení pokojíčku i barvy v pozadí ladily s celkovým designem Smarťáčka. V ateliéru se pak odehrávaly všechny sumozápasy nano brouků nebo střílečky se stavebnicovou pistolí.

„Na natáčení pro Smarťáčka mě bavilo, že jsem měl volnou ruku v nastavení celého videa. V mých rukách byl výběr hudby, dramaturgie jednotlivých dílů, koncept animace či nastavení vizuálu. Vše muselo ladit se značkou a dávat smysl jako celek. Užil jsem si to!“
Emil Gallík, vizuální obsah

Na natáčení dvou videí (videorecenze a herního tipu) měsíčně jsme potřebovali dva dny.

První den jsme natáčeli voiceovery a stand-upy, v nichž Vendy představuje hračky. Scénář k natáčení chystala Vendy na základě předchozího testování. Emil jí pomáhal text upravit, aby se dobře četl a vedl ji v projevu na kameru.

Druhý den jsme natáčeli hraní – Vendy a Valentýnka v našem ateliéru závodily s robotickými plošticemi, luštily zapeklité hlavolamy a střílely z kuličkové pistole na terč. A na Emilovi bylo, aby vše zachytil na kameru.

Podívejte se, jak dopadl zápas robotických boxerů:

Boxování hlava nehlava jako tip na hraní s robotickými boxery. V každém kole je cílem trefit soupeře tak, aby mu upadla nějaká část těla.

„Největší výzva pro mě byla práce s dětmi před kamerou. Režírovat holčičku, která je unavená ze školy, doma ji čekají úkoly a potřebuje co chvíli najíst a napít, chce velkou trpělivost a dostatek času. A dobré režisérské schopnosti, aby přesně věděla, co má dělat.“
Emil Gallík, vizuální obsah

Sečteno a podtrženo – kde všude videorecenze využijete

Postupně jsme vytvořili spoustu atraktivního materiálu, který jsme využili na různých místech:

  • playlisty na Youtube s prokliky na další videa i web,
  • delší videa do blogových článků,
  • krátká videa pro Instagram Reels i na Facebook.


Při publikaci videí na Youtube jsme také detailně zpracovali texty v popisu videa, ve kterých jsme se zaměřili na přirozené zahrnutí klíčových slov a odkazů na další sociální sítě i web samotný. Na tento krok se často zapomíná, přitom právě chytře zpracovaný titulek a popis videa zvýší šanci na to, že cílovka vaše video vůbec najde.

„Jsme rádi, že spolupráce naší společnosti a Obsahové agentury vznikla. Nikdy jsme s podobnou agenturou nespolupracovali a naše dosavadní zkušenost s Obsahovkou je skvělá. Jak ohledně termínů, komunikace, návrhů, tak ohledně profesionálního přístupu a samozřejmě profesionálních výsledků.“
Tomáš Jurča, jednatel SmartLife

Videorecenze a hračky jdou podle nás skvěle dohromady a my se rádi pustíme i do natáčení na míru vašemu produktu. Proto se nám neváhejte ozvat, pokud by se vám videorecenze hodily.