Co si odnést pro copy&content z Marketing Festivalu 2017

Martin Brablec

Nejsilnější line-up plný celebrit internetového marketingu, vyprodaný za 14 dní a s dvojnásobkem účastníků ze zahraničí. Marketing Festival 2017 provázela velká slova. My radši zůstaneme střídmí a dáme vám jen krátký souhrn toho, co si pro svou práci odnášíme my.

Rand Fishkin – The Invisible Giant That Mucks Up Our Marketing

Fishkin riskoval upálení za kacířství v přímém přenosu. Napadl dogma měřitelnosti a mantru pozitivního ROI v marketingu. Markeťáci si podle něj tak zvykli poměřovat výkon svého počínání, že začali považovat obtížně měřitelné kanály typu obsah, SEO nebo PR za neefektivní.

Jenže co když kanál, který teď vykazuje nejhorší návratnost, může být za rok tím nejefektivnějším?

Takže závěr: Nebát se, zkoušet i „nevýkonné kanály“, a to v různých formách - od infografik přes odpovědi v diskusích po fotky na Pinterestu. A hlavně: řešit skutečné potřeby lidí, a trpělivě čekat na výsledek.

Pro nás z obsahu nic nového, takže jsme si mohli leda tak notovat.

Lesson Learned: V USA dosahuje podíl vyhledávání v obrázcích 20 %. Když prodáváte produkt, u kterého je důležitý vzhled (Fishkin ukázal příklad s luxusními stoly), je fajn vložit CTA přímo do obrázku.

Kim Goodwin – Right Research, Right Value

Celá přednáška o důležitosti správného výzkumu měla jeden společný jmenovatel: zjišťujte proč.

A sakra záleží na metodě. S výsledky dotazníkového šetření pod paží sice možná budete vypadat sofistikovaně, ale dost pravděpodobně vám to k lepšímu pochopení zákazníků nepomůže.

Kim Goodwin o primárních motivacích zákazníků

K tomu, abychom zákazníkům opravdu porozuměli, je mnohem lepší je pozorovat v jejich přirozeném prostředí, při běžném používání našich produktů nebo služeb, a vést rozhovory pěkně jeden na jednoho.

Lesson Learned: Outsourcovat výzkum je jako outsourcovat dovolenou. Kim namísto toho doporučuje dělat výzkum společně s klientem. Jinak hrozí, že pro klienty zůstanou výsledky jen v kategorii „zajímavé”.

Joe Wade – We Must Scare Our Clients

Reklama je (většinou) na hovno. K té dobré potřebujete sepnout ty správné emoce.

Lesson Learned: Cynické marketingové bestie na chvíli zmlkly:

Avinash Kaushik – AI and Machine Learning: Implications on Business, Marketing & Analytics

Ve srovnání se STDC přišel letos Kaushik s těžším kalibrem. S vizionářskou show plnou kvantových počítačů, strojové inteligence a totálně customizovaných služeb, které nám nabízí přesně to, co je naším záměrem.

Avinash Kaushik po svém emotivním vystoupení

To vše díky umělé inteligenci a strojovému učení, masivně pronikajícímu do všech oborů: od pěstování salátu po vyhodnocování spokojenosti zaměstnanců.

Jen jsme zvědaví, jestli český on-line marketing po vzoru STDC zaplaví nástroje poháněné umělou inteligencí, která se sama vylepšuje.

Lesson Learned: Tohle celé je jedna velká lekce. Podle Kaushika by mělo být příští rok alespoň 25 % toho, co děláme, poháněno strojovým učením. Kde začít? U něj na blogu a pak třeba tady.

Bob Hoffmann – Marketers Are From Mars, Consumers Are From New Jersey

Protiváha Kaushikova digitálního utopismu. Aneb on-line svět není všechno (spíš nic). Pěkná sbírka grumpy citátů, ale co dál?

Následně Bob Hoffmann utrousil, že by mu nevadilo ani zmizení Havas Media

Lesson Learned: Skepticismus a cílení na lidi nad 50 FTW! A copywriter bude spolu se švábem posledním přeživším organismem na zemi po pádu asteroidu.

Shailin Dhar – Fighting Ad-Fraud: Understanding Monetization of the Internet

Sorry, no lessons learned.

Bradley Vines – Enhancig Creative Content With Neuroscience

Díky lidem jako Bradley uvidíme více věcí jako PuppyMonkeyBaby:

Bradley nám totiž dokázal, že ačkoliv by respondenti v průzkumu tuhle zrůdičku zařízli, pomocí neurověd můžeme (správně) odhadovat, že bude mít úspěch.

S využitím EEG můžeme sledovat, jak reklama stimuluje pozornost, emoce i paměť. Čím vyššího skóre dosáhne, tím máme vyšší šanci “napojit se” na zákazníka.

Lesson Learned: Už nikdy nechceme vidět PuppyMonkeyBaby. Jo, a nezáleží, jestli je reklama založená na emocích nebo raciu. Prostě buď funguje, nebo ne.

Filip Podstavec - Get Inside těhe Head of a Crawler

Sorry, no lessons learned.

Oli Gardner - Data-Driven Design

Designéři potřebují obsah, aby vůbec mohli začít navrhovat. Marketéři nerozumí chování uživatelů a žvaní do práce designerům. Všichni jsou frustrovaní a všichni potřebují řešit problémy. A k tomu potřebují znát data.

Oli Gardner představil precizní framework pro testování každého myslitelného prvku na webu, díky kterému můžete dělat kvalifikovaná rozhodnutí a lépe si v týmu rozumět.

Každopádně myslíme, že by tématu slušel spíš celodenní workshop – na závěr dne to byla přece jen trochu intenzivní nálož. :-)

Pokud máte čas a chuť na detailnější report, asi nejucelenější info z Marketing Festivalu najdete na blogu služby Spotibo.

Přiznání Oliho Gardnera.