29. díl: Jak se píše… kurz osobního rozvoje

Hana Kratochvílová

Pokud jste fanoušky osobního nebo pracovního rozvoje, určitě znáte knihy z nakladatelství Jan Melvil Publishing. Vydali řadu bestsellerů a už tři roky provozují také online kurzy Vyšší Melvilí. Předávají v nich ty nejlepší hacky z jejich knih doplněné o know-how lektorů. O vzniku kurzů, jejich struktuře i marketingu kolem celé Vyšší Melvilí jsme si povídali s Nikolou Zubalíkovou a Petrou Čechovou.

Možná se vám už někdy stalo, že jste přečetli perfektní knížku pro osobní rozvoj, ale nevěděli jste, jak nabyté zkušenosti propojit s každodenním životem. Právě z toho důvodu v Melvilu vymysleli projekt Vyšší Melvilí: „Cílem kurzů je vzít teoretické poznatky z našich nejčtenějších knih a doplnit je o know-how zkušeného lektora. Díky tomu kurzisté přesně ví, jak postupovat,“ vysvětluje manažerka online kurzů Petra.

„Naši kurzisté navíc dostávají praktické úkoly, které pak reflektují s lektorem. Na některé mají třeba i 14 dní. Právě v tom jsou naše kurzy netradiční. Nejde o něco, co si odškrtněte za hodinu, ale vracíte se k nim i po měsíci a lépe vidíte, jak jste se v daném tématu posunuli,“ doplňuje ji Nikola.

Naše kurzy nejsou jednoduché

Některé kurzy osobního rozvoje slibují svým studentům rychlé výsledky za málo snahy. Tomu se ve Vyšší Melivilí vyhýbají: „Pořád opakujeme, že naše kurzy nejsou snadné. Musíte do nich vložit čas i úsilí, aby fungovaly,“ vysvětluje Petra. 

Hodně podle ní pomáhá, že má nakladatelství silnou fanouškovskou základnu. A ta se ráda dozví doplňující informace ke svým oblíbeným knížkám. „Z našich knížek ví, že jdeme v daném tématu opravdu do hloubky, jsou naladění na naši vlnu – a připraveni na sobě pracovat,“ říká.

Moderátor Jan Sýkora, Petra Čechová a Nikola Zubalíková v podcastovém studiu.

V podcastovém studiu náš moderátor Jan Sýkora tentokrát zpovídal dvě hostky: Petru Čechovou a Nikolu Zubalíkovou z nakladatelství Melvil.

Kurzy vznikají i rok

Příprava jednoho kurzu Vyšší Melivílí může zabrat i rok: „Je to tím, že naši lektoři jsou externisté, kteří jsou často velmi časově vytížení a my jsme v přípravě hodně precizní, takže trvá dlouho, než to celé poskládáme dohromady,“ vysvětluje Nikola. 

Po odsouhlasení tématu kurzu s lektorem vzniká první osnova kurzu, poté lektor připravuje scénáře lekcí, následuje natáčení a vymýšlení úkolů pro účastníky. Lektoři nemají úplně volnou ruku, na podobě kurzu celou dobu spolupracují s Nikolou i Petrou. Ty kontrolují kvalitu výstupů, podílí se na textaci, řeší marketing. 

I kvůli precizní přípravě mají ve Vyšší Melvilí aktuálně pouze tři kurzy: „Je to podobné jako vydávání našich knih – nikdo nám nestojí za krkem a netlačí na nás, abychom chrlili stovky knih ročně. O to víc si můžeme dovolit být pečliví. Naši čtenáři i kurzisté musí počítat s tím, že jedeme na kvalitu, ne na kvantitu,“ vysvětluje Petra. 

V tomto roce se ale můžete těšit na nový kurz o spánku s názvem Spěte sladce, který bude lektorovat samotný zakladatel Jan Melvil Publishing, Tomáš Baránek. „Tomáš ho připravuje už druhým rokem, dává si na tom opravdu hodně záležet. Těšte se na informačně nabušený, velmi pečlivě připravený kurz,“ láká Petra. 

Zjistěte si také, v čem je projektové řízení Vyšší Melvilí náročné, jaká témata školí ve firmách i kam chtějí celý projekt posunout do budoucna. Poslouchejte celý díl tady:

Kam dál?