Instruktážní video: představte zákazníkovi celý produkt během pár minut

Hana Kratochvílová

Kadeřnice, fotograf nebo prodavač nejspíš moc času na účetnictví nemají. I jich se však donedávna týkal plošný přechod na elektronickou evidenci tržeb. Pro Soliteu jsme proto připravili videonávody, které živnostníkům pomohou vybrat vhodný účetní systém či kompatibilní tiskárnu. Podívejte se, jak instruktážní videa vznikala.

Poznámka: V roce 2022 se Solitea přejmenovala na Seyfor.

Holding Solitea spojuje víc než 30 IT společností a vyvíjí produkty pro řízení firem, personalistiku, účetnictví a Business Intelligence. Solitee pomáháme srozumitelně komunikovat na webu i na sítích už od roku 2014.

Když v Česku došlo k zavádění EET, chtěla Solitea svým zákazníkům přechod na nový systém co nejvíc usnadnit. A nás požádala, abychom připravili videa, která pomohou drobným živnostníkům vybrat vhodnou tiskárnu či pokladnu. Blížila se totiž 3. a 4. vlna EET, do které spadali třeba řemeslníci či kadeřnice.

Navíc se vše dělo v době pandemie, kdy lidé ve velkém nakupovali online. Proto jsme se pustili do instruktážního videa, které tiskárnu či pokladnu představí a umožní podnikatelům vybrat si vhodný přístroj z pohodlí domova.

Díky videím si vhodnou tiskárnu vyberete klidně doma z postele.

  • Spolupráce se Seyforem je tou nejrozsáhlejší, jakou v Obsahovce máme. Pečujeme o blog značek Money či iDoklad, píšeme e-maily pro zákazníky i případové studie. Podívejte se do referencí, co všechno pro Seyfor děláme.

Proč instruktážní video

Existuje dost argumentů o tom, že je instruktážní video silným nástrojem pro budování značky i prodej. Podle statistik společnosti Google představuje vyhledávání typu „jak na…“ kolem 70 % obsahu na YouTube.

Instruktážní video využijete v případě, že chcete pomoci zákazníkům vyřešit nějaký problém a zároveň sdílet informace o tom, co nabízíte – v případě Solitey vybrat vhodnou tiskárnu (či pokladnu se zabudovanou tiskárnou), která bude kompatibilní s EET.

Výuková či vzdělávací videa mají na Youtube denně kolem miliardy shlédnutí Každý, kdo dnes tápe, jak smontovat skříň nebo upéct kuře, může na pár kliků najít zdarma odpověď na internetu. Potenciál instruktážních videí na Youtube je proto obrovský.

Videa šijeme na míru cílovce – v krejčovství či u kadeřníka

Celá přípravná fáze byla o to jednodušší, že jsme se Soliteou už dlouho spolupracovali. Dobře jsme znali všechny její produkty a před natáčením je sami vyzkoušeli. A díky EET poradně jsme také věděli, jaká témata drobné živnostníky nejvíce pálí a co potřebují za informace.

Zatímco copywriterka Eva psala scénář, kameraman Emil vymýšlel kompozici videa v našem ateliéru. Rozhodl se použít různé sety rekvizit, které by video co nejvíce přiblížily cílové skupině, které se aktuální vlna EET týkala. Třeba pokladnu Profipad Plus jsme umístili do krejčovství. Podívejte se na výsledek:

Přechod na EET čekal i kadeřnické salóny nebo řemeslníky. Proto jsme ve videu pracovali s rekvizitami z různých profesí.


Aby instruktážní videa byla pro živnostníky co nejužitečnější, v každém z nich jsme vysvětlili:

  • co obsahuje balení,
  • jaké jsou výhody produktu,
  • k čemu a kdy to zákazník využije,
  • jak výrobek krok za krokem použít,
  • pro koho se to hodí,
  • a kde si to zákazník může koupit.


První pracovní verzi videa jsme dali k nahlédnutí klientovi, aby upravil případné nepřesnosti. A k finální verzi jsme nakonec ještě s pomocí externího studia připojili voice over. Hlas pro voice over si klient může vybrat dle libosti, třeba hlubší mužský, jako je tomu ve videu o tiskárně Cashino:

Mobilní tiskárnu Cashino představujeme ve fotografickém ateliéru. Je malá a lehká, takže se hodí pro umělce, kteří vyráží do terénu.

Výsledek: univerzální video a fotky, které zazářily v reportáži

Instruktážní videa Solitea využila hned několikrát:

Během natáčení jsme vytvořili rovnou i sety produktových fotek. Později jsme některé z nich nahráli do veřejných fotobank a k našemu potěšení se pak některé z nich objevily v televizní reportáži o EET.

Jako u vás v práci. Produktové fotky ukazují pokladní systémy v prostředí živnostníků, kteří je budou využívat.